On nyt vähän kestäny tämä postauksen tekeminen, kun kuvien siirto koneelle ja tänne vuodatukseen on vienyt ihan sikana aikaa, joten olen senkin suorittanut vähissä erin  Nyt kuitenkin voisin rustailla vähän, että mitä siellä Berliinissä tapahtu...

1.päivä = maanantai


Kello 9.00 oli meijän koulun pihalta lähtö kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Me mentiin siis bussilla lentokentälle.  Berliinissä oltiin joskus klo 14 aikoihin paikallista aikaa (eli n. klo 15 Suomessa) ja bussilla sieltäkin sitten mentiin hotellille.

Meijän hotelli Transit Loft oli semmonen melkosen rauhallinen nuorisohotelli. Hotellilta raitiovaunupysäkille oli matkaa varmaan noin 200m ja ruokakauppaan suunnilleen saman verran.  Hotelli oli ihan hyvä ja viihtyisä, mitä nyt tuo oikeella näkyvä hissi onnistu jumittautumaan, joten piti kiivetä rappusia pitkin 3. kerrokseen  Melkein joka aamu tosin sai herätä siihen, että työmaalta alkoi kuulua ihan kauheeta pauketta. Mutta ikkunan sulkemisella pääsi eroon mökästä.

Ensimmäisen päivän illalla sitten meijän opettaja neuvo meijät semmoselle kadulle, jonka varrella oli toooooosi paljon erillaisia ravintoloita. 

Tuossa kuvassa nyt on vaan yksi, mutta ne jatku vähän joka suuntaan. Me sitten valittiin semmonen mukavan näkönen pikku paikka, jossa ei ollu kauheesti asiakkaita. Palvelu pelasi ja henkilökunta oli mukava, mutta tilaamani pasta bolognese oli vähän mauton. 

Käytiin me kyllä tuossa kuvankin ravintolassa, ja minä sitten summamutikaa tilasin jotain. Ja arvatkaa mitä sain?  Ilmakuivattua kinkkua, ja rukolaa. Jäi kyllä syömättä...

Myöhemmin illalla me mentiin ratikalla Alexanderplatzille. Se on siis oikeestaan iso aukea, jossa on ihan kaikkea torista vaatekauppoihin, ruokapaikkoja unohtamatta!  Loppuilta me oikeestaan vaan kierreltiin ympäri Alexanderplatzia ja pällisteltiin torilla kaiken mailman tavaroita. Pitää vielä mainita, että minun mielestä Saksalaisella torilla jotkut tavarat on halvempia, kun Suomessa. Laadusta en mene vannomaan, mutta hinnat oli kyllä joittenkin tavaroiden kohdalla toista luokkaa. 

2. päivä = tiistai 

Aamulla mentiin hotellin respaan aamupalalle,joka siis sisälty meijän hotellin hintaan. Tarjolla oli 4 eri leipälajia, 4 eri myslilajia, kinkkua, kurkkua, juustoa ja kahta eri voita, sekä jotain ihme levitettä.Myös vesi, mehu/maito, kahvi, kuuma kaakao ja tee kuulu aamiaiseen. Lisäksi tarjolla oli vohveleita suklaavoilla ja eri hilloilla. Namnam...

Aamupalan jälkeen meille oli järjestetty kiertoajelu Berliinissä. Suomenkielinen opas selitti hyvin jokasen pikku kirkon ja patsaan historian sunmuun tarpeellisen. 

Berliinissä Tiergartenin puiston seutumilla oli tuommonen kullattu enkeliä muistuttava korkea patsas. Se on nimeltään Siegessäule eli Voitonpylväs,joka on tehty Saksan yhdistymissotien kunniaksi. Huomasin muuten, että Berliinissä ja koko Saksassa on aika paljon pieniä koristeita ovissa, ikkunoissa ja vähän jokapaikassa. Lisäksi kulta on tosi suosittua mm. patsaissa.

Saimme nähdä myös juutalaisten muistomerkkejä sekä Brandenburgin portin

'

Kierroksen aikana me ajettiin monen tosi nätin rakennuksen ohi. Parvekkeet oli aivan eri luokkaa kun Suomessa, ja rakennusten ulkonäköön oli panstettu.

Me ajettiin tuommosen taideteoksen ohi, joka toimi ikäänkuin liikenneympyränä. Siinä oli siis kaksi autoa, joista oli tehty tuommonen erikoinen patsas-muodostelma.

Oli muuten pakko saaha tuosta kylttitolpasta kuva ihan vaan tuon kadun nimen takia 

Lisäksi me käytiin myös Berliinin muurilla. Onhan se sentään yleisin nähtävyys..

Tämä on Berliinin muurin esimuuri. En ollu koskaan semmosesta kuullut, joten oli ihan uusi asia minulle.

Tämä jykeämpi muuri sen sijaan on se varsinainen Berliinin muuri. Pakko kyllä myöntä, että Berliinin muuri oli pienoinen pettymys. Odotin, että se olisi jotenkin mahtipontisempi. Jokatapauksessa sain omin silmin nähdä muurin, joka joskus jakoi Berliinin kahtia. Se riittää 

3. päivä = keskiviikko

Aamupalan jälkeen otettiin nokka kohti 

...Sans Souci:n linnaa, joka sijaitsee Potsdamissa. Linna oli ihan mielettömän upean näkönen niin sisältä, kun ulkoakin. Sisällä kaikki oli kullattua ja jotenkin niin hienostunutta. Valitettavasti me ei ostettu kuvaamis lupaa, joten en viitsi julkaista täällä edes sitä yhtä vahingossa sisältä otettua kuvaa  Ulkona sai kuitenkin kuvata niin paljon kun sielu sietää ja kameran muisti riittää.

Nuo pylväät on Korinttilaisen tyylin mukaisia. Jotain hyötyä siis lukion hissan kursseistakin ollu 

Ulkonakin näkyi jokapaikassa kultaa ja pikkutarkkoja yksityiskohtia. 

Siellä keskellä tuota linnan puutarhaa oli suihkulähde, jossa uiskenteli ihania kaloja

Muutama sorsakin sinne oli eksyny

Linnan "etupihalla" sitten sijaitsi tämmönen

Me ristittiin se "grillikatokseksi" kun ei oikein ymmärretty, että mikä se on. 

Kokonaisuudessaan linna on kyllä näkemisen ja käymisen arvoinen. Ite tykkäsin tosi paljon varsinkin sen vähän liioitellustakin sisustuksesta.

Loppupäivästä saimme viettää 2h Potsdamin keskustassa. Aika meni mukavasti kahvilassa, valokuvatessa ja shoppaillessa.

Yksi asia, joka jäi varsin hyvin mieleen on se, että koko Saksassa on ihan älyttömästi kirkkoja! Pienelläkin aluellaa saattaa olla kolmekin kirkkoa. Kaikki kirkot on kyllä ihan älyttömän upeita ja yksityiskohttiin on panostettu ihan tosissaan.

Puoli  3 maissa oli kuitenkin aika palata takasin Berliiniin. Loppuilta menikin mukavasti Alexanderplatzilla shoppaillessa.

4. päivä = torstai

Torstaina oli aika käydä tutustumassa Saksalaiseen keskitysleiriin, jossa natsit oli pitäny juutalaisia vankina. 

Tämä rakennus on nimeltää "Vihreä hirviö". Siellä natsit piti hauskaa ja otti rennosti, joten juutalaiset sai palvella siellä natseja. Juutalainen joka päätyi tuonne palvelemaan, saattoi saada varastettua ruokaa keittiöstä, mutta jos hän jäi kiinni niin...Se oli joko unelma tai helvetti päästä tuonne töihin.

Sitten siirryttiin sinne varsinaiselle vankien oleskelu alueelle. Se oli iso vihreä kenttä, jossa oli muutama säilynyt heijän rakentama asumus. Oli se kyllä jotenkin kamalaa käydä mm. semmosessa asumuksessa, jonka ne vangit oli ite rakentanu itelleen asunnoksi.

Nuo laatikon malliset "kivilaatat"on jo tuhoutuneiden asumusten paikkoja. Opas kerto meille, että jotkut ihmiset käy laittamassa noitten päälle kiviä ikäänkuin kunnian osoitukseksi niille, jotka kuoli tuolla keskitysleirillä.

Tuossa oli heijän peseytymispaikkansa (jos nyt oikein ymmärsin siitä englannin kielisesä opastuksesta). He sai kerran 3kk puhtaat vaatteet. 

vessa

noissa kapeissa kerrossängyissä nukku yhessä sängyssä kaksi ihmistä. Koko asumuksessa saatto nukkua ja asua n. 600 vankia. 

Tuommonen asu jokaisella juutalaisella oli päällään. Ja puhtaat vaatteet tosiaan vaihdettiin kerran 3:ssa kuukaudessa.

Lisäksi me käytiin semmosessa paikassa, jossa on ennen ollut ruumiiden poltto paikka. Ylemmässä kuvassa näkyy alkuperäsen rakennuksen jäänteitä. 

Tuo keskitysleiri oli kyllä jotenkin niin surullinen paikka. Jos ajattelee, että siellä on ollu n. 60 000 juutalaista natsien armoilla, ja niistä vähemmän kun 10 on selvinny, niin on se aika karua. 

5. päivä = perjantai

Perjantaina meillä ei enää ollutkaan mitään järjestettyä ohjlemaa, vaan saatiin suunnitella ite mitä halutaan tehä. Meijän huonelaiset sitten päätti lähteä metrolla KaDeWeen, eli Euroopan suurimpaan tavarataloon.  Voin kuitenkin kertoa, että se oli suuri pettymys. En osannut kulkea siellä yhtään, se oli jotenkin niin sekava. Kerroksiahan siinä oli 6t tai 7, mutta ku mitään vaatteitakaan et saanut sieltä ulos, jollei ollu miljoonaa taskussa. Hyvin äkkiä me hylättiin koko paikka.  

6. päivä = lauantai

Myös lauantai meillä oli ihan vapaata, ja sillon päätimme mennä eläintarhaan.

Tältä näytti eläintarha ensisilmäykseltä, kun tultiin porteista sisään.. paaaaljon kukkia joka puolella ja muutama suihkulähdekin. 

Yritin kuvata leijonaa, mutta silläoli unet kesken, joten ei siitä oikein kunnon kuvaa saanu. Tuossa kuvan keskellä näkyy korva 

Lisäksi me onnekkaat nähtiin kun yksi eläintarhan henkiläkuntaan kuuluvista ruokki tuttipullosta yhtä leijonan poikasta.  Voi että se poikanen oli sulonen, ihan niinkun vauva.

Päästiin näkemään myös monia apinoita. Kaikkki ne oli tosi aktviisia ja leikkisällä päällä. YKsikin vauva-apina hyppi isompien niskaan, ja tappeluhan siitä ennen pitkää synty, mutta leikkimielistä sekin oli. 

Nähtiin myös elämästään suuresti nauttiva panda ja ehkäpä mailman hitain sarvikuono, joka tykkäs näytellä kieltä.

Tämä leopardi sen sijaan oli rauhaton, ja kulki edestakasin. 

Lintujen oleskelu alueella maisemat oli niin nättejä, että taisin räpsiä niistä enemmän kuvia, kun ite linnuista.

Kirahvit on minun mielestä aina ollu nättejä eläimiä. Niillä on niin älyttömän pitkä ja upeen näkönen kaula, että tekis mieli mennä roikkumaan siihen.  Ja kaiken lisäksi ne näyttää hyvin söpöiltä eläimiltä 

Lopulta löysin myös itseäni muistuttavia otuksia: norsuja!  

...ja olihan se aivan pakko päästä kerrankin lajitovereiden kanssa samaan kuvaan! 

Loppuaika eläintarhassa me kierreltiiin ja kaarreltiin ihailemassa kaikenmailman vedessä asustelijoita

Noilla kahella oli selvästi jotain sutinaa keskenään 

Ulkona kiertelyn ohella ke käytiin myös Akvariumissa (?) pällistelemässä erilaisia kaloja ja muita.

 

Kaikenkaikkiaan koko reissusta voin sanoa, että se oli erittäin onnistunut. Tuli kierreltyä ympäri Berliiniä ja vähän muallakin,  tuli nähtyä kun joku uhkarohkea hyppäsi valjaissa korkean rakennuksen katolta, tuli juostua ratikalle kauheella kiireellä Berliinin keskustan läpi, tuli syötyä elämäni parhaimpia donitseja sekä tuli tutustutta Berliinin historiaan ja vähän Berliiniläisiin ihmisiinkin  Suosittelenkin Berliiniin menoa kaikile lämpimästi.  Ihmiset on mukavia, ja kaupunki on tosi nätti. Hintatasokaan ei ole järkyttävän korkea.

Tässä vielä muutama kuva todisteeksi, että Saksa on nätti paikka ja ehdottomasti käymisen arvonen

'

Oltiin yllättyneitä siitä, miten hiljanen kaupunki Berliini on. Ottaen huomioon, että populaa on kuitenkin yli 3-4 miljoonaa (tarkkaa määrää en muista).

Ainiin. Bongattiin hotellin lähellä sijaitsevalta kadun varrelta söpö pikkunen auto. Me ristitteen se Mr. Bean -autoksi

Sunnuntaina sitten oli aika pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä kohti Suomea.